Τι είναι το Play Therapy (Παιγνιοθεραπεία);
Η Παιγνιοθεραπεία αποτελεί μια θεραπευτική προσέγγιση, στις περισσότερες περιπτώσεις βραχείας διάρκειας, η οποία αξιοποιεί το παιχνίδι και τις δημιουργικές τέχνες. Στόχος είναι να υποστηρίξει τα παιδιά, ώστε να μπορέσουν να εξερευνήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση των προσωπικών τους εμπειριών και σταδιακά να μάθουν να διαχειρίζονται εσωτερικές ανησυχίες, άγχη, τραυματικές εμπειρίες ή προβλήματα συμπεριφοράς.
Παρέχεται ένα ζεστό και ασφαλές περιβάλλον, όπου δίνεται η ελευθερία στα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα μέσω του παιχνιδιού, το οποίο αποτελεί έναν φυσικό τρόπο να μαθαίνουν, να επικοινωνούν και να εξερευνούν τον κόσμο. Προσφέροντας μια ποικιλία από υλικά παιχνιδιού και δημιουργικών τεχνών, ο ειδικός μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον εσωτερικό κόσμο του παιδιού, να κατανοήσει τις δυσκολίες του και στη συνέχεια να το βοηθήσει να συνδεθεί με αυτές και να βρει μόνο του λύσεις.
Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στο παιδί να εκφραστεί με έναν φυσικό και ασφαλή τρόπο, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του, προάγει τη συναισθηματική αυτορύθμισή, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική του εξέλιξη αλλά και την πλήρη ανάδειξη του δυναμικού του.
Πως δουλεύει το Play Therapy (Παιγνιοθεραπεία);
Η Παιγνιοθεραπεία δίνει την ευκαιρία στο παιδί να εξερευνήσει διάφορα υλικά, να αξιοποιήσει την κίνηση και να δημιουργήσει εικόνες, ιστορίες και φανταστικούς κόσμους. Αυτά τα δημιουργήματα μπορούν να αποτελέσουν μια πολύτιμη έκφραση των εμπειριών και των συναισθημάτων του.
Η χρήση παιχνιδιών, μουσικών οργάνων ή δημιουργικών τεχνών σα μέσα έκφρασης, προσφέρει στο παιδί τη δυνατότητα να διατηρήσει μια απόσταση από τις δικές του εμπειρίες, δημιουργώντας ένα αίσθημα ασφάλειας και ελευθερίας να εκφραστεί. Το ιδιαίτερο στοιχείο του παιχνιδιού είναι ότι επιτρέπει την επικοινωνία σε ένα ασυνείδητο επίπεδο, επομένως το παιδί δεν χρειάζεται πάντοτε να κατανοεί αυτό που έχει παίξει, ζωγραφίσει ή εκφράσει. Παρ’ όλα αυτά, θα εξακολουθεί να αποκομίζει οφέλη από την έκφραση αυτών των στοιχείων.
Παρόλο που και στην παιγνιοθεραπεία το παιδί παίζει με παιχνίδια που μπορεί να χρησιμοποιεί και στην καθημερινή του ζωή, αυτό που την κάνει να διαφέρει είναι οι κατάλληλες αποκρίσεις του ειδικού, οι οποίες βοηθούν το παιδί να διαχειριστεί με αποτελεσματικότερο τρόπο τις εκάστοτε ανάγκες του.
Που βοηθάει το Play Therapy (Παιγνιοθεραπεία);
Παρακάτω παρουσιάζονται αρκετές περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούσε να βοηθήσει το Play Therapy (Παιγνιοθεραπεία).
- Χαμηλή αυτοπεποίθηση/αυτοεκτίμηση
- Φοβίες
- Άγχος
- Θλίψη
- Άγχος αποχωρισμού
- Δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση, ντροπαλότητα
- Αδελφική αντιζηλία
- Διαζύγιο
- Πένθος/Απώλεια
- Δυσκολίες ύπνου, νυχτερινός τρόμος, εφιάλτες
- Ενούρηση/Εγκόπριση
- Εκρήξεις θυμού
- Δυσκολία στην οριοθέτηση
- Επιθετική συμπεριφορά
- Σχολικός εκφοβισμός (bullying)
- Κακοποίηση
- ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/καιΥπερκινητικότητας)
- Μαθησιακές δυσκολίες
- Χαμηλή σχολική επίδοση
- Άγχος επίδοσης
- Αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας
- Διαταρακτικές διαταραχές συμπεριφοράς
- Διατροφικές διαταραχές
- Διαταραχές της συναισθηματικής κατάστασης (διάθεσης)
- Εκλεκτική αλαλία
- Αναπτυξιακή καθυστέρηση
Τι Αποτελέσματα έχει το Play Therapy (Παιγνιοθεραπεία);
Βάσει των στοιχείων του Διεθνούς Οργανισμού Παιγνιοθεραπείας, μεταξύ 70% – 88% των παιδιών επιδεικνύουν σημαντική βελτίωση και καθίστανται ικανά να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους, αποκτώντας:
- Συναισθηματική αυτορρύθμιση
- Διαχείριση άγχους/φοβιών
- Αυτοπεποίθηση
- Αυτοεκτίμηση
- Αυτοπειθαρχία
- Αυτοέλεγχο
- Ψυχική ανθεκτικότητα
- Προσαρμοστικότητα
- Ευέλικτη σκέψη
- Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
- Δημιουργικότητα
- Ικανότητα λήψης αποφάσεων
- Ικανότητα να βασίζονται στις δυνάμεις τους
- Ενεργοποίηση κινήτρου